In de zestiger jaren startte Radio Veronica met uitzendingen vanaf een schip voor de kust bij Scheveningen.

Veel jonge mensen kwamen samen om in een "bandje" te spelen. Honderden bands speelden in de weekenden in kleine zalen. Iedere band met zijn eigen fans, die de mannen van de band volgden als ware "roadies".
Het was de tijd van de "coverbands", die soms ook hun eigen composities speelden. Zij speelden de nummers uit de top-40 of kozen juist voor het onbekende repertoire van de bekende groepen.
Muziek was voornamelijk nog "mono" en fotograferen gebeurde nog in zwart-wit, dus de plaatjes uit die tijd zijn eveneens in zwart-wit.

In de Zegenstraat in Rotterdam, de straat waar ik
(Cees Oudenaarde, zie: www.oudenaarde.nl) opgroeide en met mij heel veel ander jongeren, werd ook besloten een muziekgroep te starten.

De naam van mijn eerste groep, in die jaren "modern guitar combo" genaamd, was: "The Flashers"(zonder C).
Helaas veranderde de man die de visitekaartjes van de groep drukte, de naam in "The Flaschers" (met een "C" toegevoegd).
Ik denk dat zijn ouders uit Duitsland kwamen.

Het visitekaartje met de 'overbodige' letter C.

We begonnen, zoals iedere groep, met instrumentale nummers (The Shadows, Johnny and the Hurricanes, e.d.). The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks namen echter met hun muziek de plaatsen in van Cliff Richard en The Shadows en Elvis Presley en ons repertoire werd al snel aangepast. Nummers als This Strange Effect van Dave Berry, Woolly Bully van Sam the Sham and the Faraos en Helllo Josephine van de Scorpions (met het 'onverwachte' einde) deden het op dansavonden overigens ook erg goed.

Opgetreden werd er in zaaltjes onder de kerk, bij de CJMV's en in de clubhuizen van de Arend en de Zeemeeuw.

 

The Flaschers

Van links naar rechts: Henk, Cees, Jan and Hans,
het instrumentale deel van de The Flaschers

 

Zo zag ik er uit in 1965

Gedurende de eerste optredens bestond de groep uit vijf leden, en wel: Hans Gouw (basguitaar), Jan van der Linden (sologuitaar), Henk Madern (slagguitaar), Herman Boshoven (zang) en natuurlijk mijn persoontje op de drums.

 

Hieronder wat foto's van The Flaschers:

 
 
 
Van links naar rechts: Henk Madern, slaggitaar, Jan van der Linden, sologitaar, Herman Boshoven, zang, Cees Oudenaarde, drums, Hans Gouw, basgitaar
 
     
 

Nogmaals v.l.n.r.: Henk, Cees, Jan, Hans en Herman   Het instrumentale deel
     
 

   
Op het podium als The Flaschers onder de Sint Bavokerk aan de Slinge in Rotterdam-Zuidwijk
     
 


Met Herman Boshoven op tamboerijn en Leen den Bak als vervanger van Jan van der Linden.

 

In de oefenruimte (kantine) van Scheepswerf van den Brink
aan de Waalhaven achter het bijzondere TRixon Speedfire drumstel met de ovale bassdrum en de rij (5 stuks) toms. Op de voorgrond een door Rob van Belle zelfgebouwde Fender-kloon in aanbouw.
   
 

Op 14 april 2009 verscheen er plotseling een foto van The Flaschers in "De Oud-Rotterdammer", een blad dat door de echte Rotterdammers graag gelezen wordt met de vraag: "Bent u, of kent u één van deze jongens, of weet u er meer over te vertellen?". Er zijn een aantal reacties op dit artikel gekomen en binnenkort komt er een vervolg op.

Op 9 juni 2009 verscheen het vervolg in "De Oud-Rotterdammer"
Met dank aan Ed van Helten, auteur van Beat aan de Maas, hieronder een kopie van het artikel


Het bovenstaande artikel in De Oud-Rotterdammer resulteerde in een uitnodiging voor een optreden tijdens de 55plus Expo in Ahoy
van 21 t/m 25 oktober 2009.

De organisatie zou onder de noemer "Beat aan de Maas" in handen zijn van Ed van Helten, maar helaas is Ed overleden voor hij e.e.a. heeft kunnen regelen. Uiteindelijk heeft Ton Schmeitz van de Rocking Four de zaken overgenomen en spelen wij op donderdag 22 oktober 2009 in Ahoy op het podium van De Oud-Rotterdammer.

Zie voor meer informatie de pagina van Outcast.

 

Terug naar het begin Terug naar het begin